Omasta hyvinvoinnistasi huolehtiminen on elämäsi tärkein tehtävä. Pienilläkin paremmilla valinnoilla ja muutoksilla on myönteistä vaikutusta hyvinvointiisi. Pääasia on, että suunta on oikea, vaikka askel olisi pieni. Elintapojen myönteinen muutos ei tarkoita luopumista vaan suunnan korjaamista kohti parempia valintoja. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole suoritus, vaan osa arkea. Myönteiset muutokset heijastuvat koko lähiympäristöön.
Hyvinvointia arkeen
Myönteinen asenne ruokaan ja ruokailuun, kyky terveellisten ruokavalintojen tekemiseen, päihteettömyys, tunnetaidot, tasapainoiset ihmissuhteet ja muu mielen hyvinvointi ovat tärkeä osa hyvinvointiasi.
Mielen hyvinvointia on oman itsen ja muiden arvostaminen, kyky luoda ja ylläpitää ihmissuhteita ja kestää arjen pettymyksiä ja vastoinkäymisiä. Mielen hyvinvointi on tärkeää sekä toimintakyvyn että kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.
Hyvää mielenterveyttä tukevat arjen rutiinit, säännöllinen päivärytmi, liikunta, lepo, ravitsemus sekä muut terveyttä edistävät elintavat. Tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen sekä merkitykselliset ihmissuhteet lisäävät mielen hyvinvointia.
Mielenterveys- ja päihdeongelmat koskettavat monia. Ongelmia voi olla itsellä, perheenjäsenellä tai muulla läheisellä. Ongelmien hoito on sitä helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa niihin haetaan apua. Ota ensisijaisesti yhteyttä peruspalveluihin esim. terveysasemaasi tai neuvolaasi. Myös yhdistykset, seurakunta tarjoavat keskusteluapua, tukea ja vertaisryhmiä.
Voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi jokapäiväisillä syömiseen liittyvillä valinnoilla. Omaolo–verkkopalvelusta löydät verkkokurssin terveyttä edistävästä ravitsemuksesta sekä painonhallinnasta. Terveyskylän Syötkö sopivasti –omahoito-ohjelman avulla voit arvioida, syötkö terveytesi kannalta sopivasti. Ohjelma edellyttää kirjautumista.
Jokaisen on hyvä välillä arvioida päihteiden käyttöään ja sen aiheuttamia haittoja. Päihteiden käyttö saattaa lisääntyä vähitellen ja muuttua huomaamatta ongelmakäytöksi, puhuttiin sitten tupakkatuotteista, alkoholista tai huumausaineista. Päihteettömyydellä, päihteiden käytön vähentämisellä tai lopettamisella on myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Sama koskee muita riippuvuusongelmia, mm. raha- ja digipelaamisen ongelmia.
Päihteettömänä vältät monia terveyshaittoja ja -vaaroja ja säästät sekä aikaa että rahaa. Nukut paremmin ja opit helpommin uutta. Päihteettömänä hallitset paremmin ihmissuhteitasi ja sosiaalisia taitoja vaativia tilanteita, niin työelämässä kuin vapaa-ajalla. Päihteidenkäyttö vaikuttaa aina myös perheeseen ja läheisiin. Jos sinusta tuntuu, että käytät liian paljon päihteitä ja haluaisit vähentää tai lopettaa käytön kokonaan, älä epäröi hakea apua.
Apua päihdehaasteisiin ja riippuvuusongelmiin saat sosiaali- ja terveyspalveluista sekä yhdistyksistä ja järjestöistä. Erityisesti A-klinikan ja sosiaalipalvelujen työntekijät tukevat ja neuvovat päihdeongelmissa ja riippuvuuksissa ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin muihin palveluihin.
Ehkäisevä päihdetyö
Ehkäisevä päihdetyö on osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle. Työn tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä ja niihin liittyvistä ilmiöistä.
Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn. Päävastuu ehkäisevästä päihdetyöstä kuuluu kunnalle ja sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Valkeakoskella toimii ehkäisevän päihdetyön moniammatillinen työryhmä, jonka koollekutsujana toimii hyvinvointikoordinaattori.
Valkeakosken ehkäisevän päihdetyön suunnitelma 2021-2024 on hyväksytty koulutus- ja hyvinvointilautakunnassa 16.3.2021. Se perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön määrittämiin painopisteisiin ja ohjaa paikallista toimintaamme.