Nuoret pelaavat videopelejä.

Mediakasvatus

Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisen ohjausta ja tukea myös digitaalisessa maailmassa. Aikuisen tulee toimia esimerkkinä omalla mediankäytöllään ja näkemyksillään. Perheen tietoinen ja turvallinen median käyttö vaatii aikuisen läsnäoloa, kuuntelua ja yhdessä tekemistä lapsen kanssa.

Netti, sosiaalinen media, digitaaliset pelit, elokuvat, sovellukset ja kännykät ovat kaikki mediaa ja tiivis osa lapsen ja nuoren elämää. Mediaympäristöt liittyvät vahvasti sekä lasten ja nuorten kaverisuhteisiin, hyvinvointiin, oppimiseen että vapaa-aikaan. Siksi kotien mediakasvatus on tärkeässä roolissa lapsen ja nuoren tasapainoisen ja turvallisen media-arjen kehittymisessä. Parhaimmillaan digilaitteiden käyttö tukee lapsen kasvua ja kehittymistä, kriittistä ajattelua ja lisää hänen hyvinvointiaan. Jos aikuisella kuitenkin herää huoli lapsen digilaitteiden käyttöön liittyen, keskustele lapsen kanssa ja pyydä tarvittaessa tukea esimerkiksi kouluterveydenhuollosta.

Vanhemmista saattaa välillä tuntua, etteivät he ymmärrä lastensa mediamaailmaa eivätkä osaa opastaa heitä median käytössä. Vanhemman ei tarvitse itse osata kaikkea, kiinnostus, tuki ja arkinen keskustelu ovat avainasemassa mediataitojen vahvistamisessa ja myös lapsen digitaalisten oikeuksien toteutumisessa. Tukea ja lisätietoa mediakasvatuksesta löydät oheisten linkkien kautta. Esimerkiksi MLL:n Vanhempainnetti tarjoaa tietoa ja tukea vanhemmille ja perheille mediaan liittyvissä kysymyksissä sekä vinkkejä kotien mediakasvatukseen.

Viimeksi muokannut: Sadeharju Annika